Juodavaisė aronija yra nauja vaisinė kultūra. Pastaruoju metu ypač kruopščiai tiriama jos vaisių cheminė sudėtis.
Iš duomenų , matyti, kad vitamino P aronijos vaisiuose svyruoja nuo 1,56 iki 4,98%. Tyrimų duomenimis, nunokusiuose vaisiuose jo susikaupia 1,76-2,47%. Aronijos vaisiuose rasta bespalvių katechinų, raudonų antocianų, geltonų flavono darinių.
Vitamino C aronijos vaisiuose yra kiek mažiau, negu vitamino P. Daugelis mokslininkų, tirdami šių dviejų vitaminų kaupimąsi aronijoje vegetacijos metu, yra nustatę jų tarpusavio priklausomybę. Gydytojai, skirdami ligoniui vitamino P preparatus, kartu prirašo vitaminą C tabletėmis arba ampulėmis. Vitaminas C padeda organizmui įsisavinti vitaminą P.
Kai kurių autorių duomenimis, aronijos vaisiuose vitamino C susikaupia iki 167 mg%, tačiau mūsų daugelio metų tyrimai parodė, kad šviežiuose nunokusiuose vaisiuose jo yra ne daugiau kaip 25 mg% (0,025%). Kiek daugiau vitamino C nustatyta Latvijoje ir Estijoje auginamos aronijos vaisiuose. Yra nuomonių, kad šiauriniuose rajonuose augančių vaismedžių vaisiuose vitamino C susikaupia daugiau, negu augančių labiau į pietus.
Aronijos vaisiuose yra 1,22-3,30 mg karotino (provitamino A), kuris svarbus ne tik normaliam regėjimui, bet reikalingas visam organizmui.
Pažymėtina tai, kad aronijos vaisiuose susikaupia iki 11% cukraus, tuo tarpu titruojamasis lapų rūgštingumas (laisvų organinių rūgščių kiekis perskaičiuotas į obuolių rūgštį) vidutiniškai yra 1,%’.
Aronijos vaisiuose taip pat rasta šių vitaminų: PP (0,4-0,8 mg).
Aronijos vaisiai ir sultys naudojami medicinoje nuo įvairių ligų.
Aronijos vaisiai, sultys, tabletės, ekstraktas vartojami I ir II stadijų hipertoninei ligai gydyti. Šiuo atveju skiriama: vaisių- 100 g, sulčių- 50 g, tablečių-1-2, ekstrakto – po 50 lašų 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį 2- 3 savaites. Kraujospūdis sunormalėja, pagerėja bendra savijauta, grįžta darbingumas.
Kontraindikacija vartojimui – padidėjęs kraujo krešėjimas. Prieš pradedant vartoti aroniją, reikia pasikonsultuoti su gydytoju. Nepatariama jos naudoti, esant sumažėjusiam kraujospūdžiui.
Be to, aronijos vaisiai ir sultys vartojami aterosklerozės profilaktikai, esant skydliaukės hiperfunkcijai. Aroniją tinka naudoti spindulinės ligos (pradinėje stadijoje) atveju. Vaisiai vartojami nuo galvos ir skrandžio-žarnyno skausmų, o kartais ir nuo kai kurių nervinių ligų. Yra duomenų, kad šviežios sultys pagreitina sužalotų audinių ir nudegimų gijimą. Aronijos preparatų privalumas tas, kad juos galima vartoti, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.
Aronijos vaisiai vis plačiau naudojami maisto pramonėje. Iš jų gaminamos uogienės, drebučiai, marmeladas, džemas, sirupas, antpilai, vynas, turintis rubino spalvą ir malonų skonį, taip pat saldainiams įdarai. Iš 10 kg vaisių gaunarna 7-7,5 litro sulčių, kurios tinka kisieliams, kompotams, gazuotam vandeniui nudažyti, su kitų vaisių ir daržovių sultimis kupažuoti. Be to, vaisiai naudojami maisto dažų, turinčių daug vitamino P, gamybai. Iš 1 kg vaisių galima gauti 320 g dažų, turinčių 450 mg% vitamino P, ir 5,51 % tanfdinių bei kitokių dažančių medžiagų.