FORGOT YOUR DETAILS?

Sukurti paskyrą

Obuolių ir aronijų sultys 100% 5 L dvisluoksnyje maišelyje su dėžute

6.49

Obuolių sultys Shutterstock nuotr. / Obuolių sultys O štai ir populiariausias Lietuvos vaisius! Mūsų gomurį dažnai pamaloninančios obuolių sultys turtingos geležies. Jas itin naudinga gerti sergant mažakraujyste. Be to, šiuose vaisiuose daug kalio ir boro – elemento, stiprinančio kaulus. Reguliariai kramsnojant obuolius ir geriant jų sultis, pailgėja žmogaus gyvenimas, sulėtėja senėjimo procesas. Britų mokslininkai iš Maisto tyrimo instituto Noriče nustatė, kad obuoliuose yra elementas, kuris jaunina širdį, gerina kraujotaką ir stiprina imuninę sistemą. Su savanoriais jų atlikti tyrimų rezultatai atskleidė, kad tie, kurie kasdien gėrė daug obuolių sulčių, jų širdis ir organizmas pajaunėjo mažiausiai 17 metų. Aišku, šiuo atveju buvo naudojami rūgštus laukiniai obuoliai, tačiau ir kultūrinių saldžiųjų obuolių nauda būtų apčiuopiama. Kadangi obuolių sultys stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą, jos itin naudingos protinį darbą dirbantiems žmonėms. Na, o jei kamuoja antsvoris, patariama vartoti štai tokį mišinį: 100 ml obuolių, 50 ml melionų, 5 ml pomidorų ir 25 ml citrinų sulčių.

Aronijos uogų nauda mūsų sveikatai – vitaminai, naudingos medžiagos ir uogų naudojimas

0
1718
aronijų sultys

Juodavaisė aronija yra nauja vaisinė kultūra. Pastaruoju metu ypač kruopščiai tiriama jos vaisių cheminė sudėtis.

Iš duomenų , matyti, kad vitamino P aronijos vaisiuose svyruoja nuo 1,56 iki 4,98%. Tyrimų duomenimis, nunokusiuose vaisiuose jo susikaupia 1,76-2,47%. Aronijos vaisiuose rasta bespalvių katechinų, raudonų antocianų, geltonų flavono darinių.

Vitamino C aronijos vaisiuose yra kiek mažiau, negu vitamino P. Daugelis mokslininkų, tirdami šių dviejų vitaminų kaupimąsi aronijoje vegetacijos metu, yra nustatę jų tarpusavio priklausomybę. Gydytojai, skirdami ligoniui vitamino P preparatus, kartu prirašo vitaminą C tabletėmis arba ampulėmis. Vitaminas C padeda organizmui įsisavinti vitaminą P.

Kai kurių autorių duomenimis, aronijos vaisiuose vitamino C susikaupia iki 167 mg%, tačiau mūsų daugelio metų tyrimai parodė, kad šviežiuose nunokusiuose vaisiuose jo yra ne daugiau kaip 25 mg% (0,025%). Kiek daugiau vitamino C nustatyta Latvijoje ir Estijoje auginamos aronijos vaisiuose. Yra nuomonių, kad šiauriniuose rajonuose augančių vaismedžių vaisiuose vitamino C susikaupia daugiau, negu augančių labiau į pietus.

Aronijos vaisiuose yra 1,22-3,30 mg karotino (provitamino A), kuris svarbus ne tik normaliam regėjimui, bet reikalingas visam organizmui.

Pažymėtina tai, kad aronijos vaisiuose susikaupia iki 11% cukraus, tuo tarpu titruojamasis lapų rūgštingumas (laisvų organinių rūgščių kiekis perskaičiuotas į obuolių rūgštį) vidutiniškai yra 1,%’.

aroniju sultys
Aronijos vaisiuose taip pat rasta šių vitaminų: PP (0,4-0,8 mg).

Aronijos vaisiai ir sultys naudojami medicinoje nuo įvairių ligų.

Aronijos vaisiai, sultys, tabletės, ekstraktas vartojami I ir II stadijų hipertoninei ligai gydyti. Šiuo atveju skiriama: vaisių- 100 g, sulčių- 50 g, tablečių-1-2, ekstrakto – po 50 lašų 3 kartus per dieną 30 min. prieš valgį 2- 3 savaites. Kraujospūdis sunormalėja, pagerėja bendra savijauta, grįžta darbingumas.

Kontraindikacija vartojimui – padidėjęs kraujo krešėjimas. Prieš pradedant vartoti aroniją, reikia pasikonsultuoti su gydytoju. Nepatariama jos naudoti, esant sumažėjusiam kraujospūdžiui.

Be to, aronijos vaisiai ir sultys vartojami aterosklerozės profilaktikai, esant skydliaukės hiperfunkcijai. Aroniją tinka naudoti spindulinės ligos (pradinėje stadijoje) atveju. Vaisiai vartojami nuo galvos ir skrandžio-žarnyno skausmų, o kartais ir nuo kai kurių nervinių ligų. Yra duomenų, kad šviežios sultys pagreitina sužalotų audinių ir nudegimų gijimą. Aronijos preparatų privalumas tas, kad juos galima vartoti, esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui.

Aronijos vaisiai vis plačiau naudojami maisto pramonėje. Iš jų gaminamos uogienės, drebučiai, marmeladas, džemas, sirupas, antpilai, vynas, turintis rubino spalvą ir malonų skonį, taip pat saldainiams įdarai. Iš 10 kg vaisių gaunarna 7-7,5 litro sulčių, kurios tinka kisieliams, kompotams, gazuotam vandeniui nudažyti, su kitų vaisių ir daržovių sultimis kupažuoti. Be to, vaisiai naudojami maisto dažų, turinčių daug vitamino P, gamybai. Iš 1 kg vaisių galima gauti 320 g dažų, turinčių 450 mg% vitamino P, ir 5,51 % tanfdinių bei kitokių dažančių medžiagų.

Kategorija:

Aprašymas

Maistinė vertė 100 g Kalorijos (kcal) 54. Riebalai 0,13 g; natris 4 mg.; kalis 197 mg. Angliavandeniai 10 g. Maistinės skaidulos 2 g.; cukrų 3,8 g.; baltymai  0,5 g.; geležis 1 mg.; magnis 8 mg. Vitaminas A, B6,C.

Papildoma informacija

Svoris 5.150 kg
Išmatavimai 16 × 15 × 25 cm
Į viršų